Monday, August 01, 2005

MUNGKINKAH ENGKAU MASIH HIDUP?

Salah seorang anak Umar bin Khattab telah diejek dan dibuli oleh teman-temannya kerana memakai baju yang bertampal-tampal dan buruk.

"Tidak ada gunanya mempunyai ayah menjadi kepala negara, bajunya tampal seribu," kata teman-teman anak Umar.

Kerana sudah tidak tahan dengan ejekan teman-temannya, anak Umar itu pun mengadu kepada ayahnya. Khalifah Umar sangat kasihan kepada anaknya yang mengadu itu, tapi beliau tidak dapat berbuat apa-apa. Maklumlah beliau tidak mempunyai simpanan apa-apa, sedang gajinya sebagai kepala negara hanya 1 dirham saja sehari dan ketika itu belum sampai masa gajian. Umar pergi ke Baitul Mal untuk meminjam sedikit wang dan berjanji akan membayarnya pada bulan depan apabila sudah menerima gaji.

"Bukan saya tidak mahu mengeluarkan wang Baitul Mal, tapi apakah Amirul Mukminin sudah yakin masih akan hidup sehingga bulan depan? Dan jika Amirul Mukminin mati sebelum sampai masa gajian yang akan datang, siapa yang akan membayarnya? kata petugas Baitul Mal.

Mendengar itu, menangislah Khalifah Umar bin Khattab sehingga air matanya menetes membasahi pipinya. Beliau tidak jadi untuk meminjam wang dan pulang dengan perasaan sedih sambil mengenang kematian.

2 comments:

Puteri said...

ASSALAMUALAIKUM
MUS,
TERIMA KASIH BANYAK2 KERANA MENGHIMPUNKAN KISAH2 AL-QURAN INI. IA BANYAK MEMBERIKAN MANFAAT KEPADA SAYA UNTUK MENGAJAR DI KELAS. TERUSKAN USAHA MURNI ANDA. SEMOGA ANDA DILIMPAHI RAHMAT ALLAH S. W. T. SAYA MENGAJAR DI NEGERI TERENGGANU, MALAYSIA

زهرة الجنة said...

Terima kasih wahai sahabat ,, minta dicopy ya !